Transplantarea orhideei – când și cum?

orhideea transplantare

Oare mai există vreo locuință fără cel puțin o orhidee (Phalaenopsis)? Dacă da, sunt pe cale de dispariție. Într-adevăr, pe cât de îndrăgită e această plantă, pe atât de recunoscătoare se dovedește de la un an la altul. Dacă e bine îngrijită, această floare te va delecta luni întregi cu florile ei superbe.

Însă vine vremea când parcă nu-i mai merge bine, rădăcinile s-au înmulțit prea tare și planta pare să pălească. Aceste semne arată că e timpul pentru transplantare.

De fapt orhideea se transplantează o dată la 3-4 ani, primăvara sau toamna, când temperatura devine moderată, și doar când planta nu mai înflorește. Această plantă este una tropicală care crește în mediul său natural pe scoarța copacilor, motiv pentru care ”solul” sau substratul în care trebuie plantat este unul special pentru orhidee, compus mai ales din scoarță de copaci.

Ghiveciul în care se transplantează orhideea trebuie să fie doar cu o singură mărime mai mare decăt cel vechi. Dacă ghiveciul e prea mare, întreaga energie a plantei se va îndrepta către rădăcină, și înflorirea va întârzia.

Nu e obligatoriu să pui planta într-un ghiveci transparent, însă e util: poți vedea rădăcinile care trebuie să fie suculente, de culoare gri-verzui cu vârfurile verzi; vei putea observa mai ușor eventualele boli sau mucegaiul care se poate forma la rădăcină din cauza udării excesive.

Scoate cu grijă planta din ghiveciul vechi și îndepărtează ușor scoarța de copac din jurul rădăcinii. Pune un strat de scoarță proaspătă pe fundul ghiveciului nouașează planta, apoi umple golurile cu scoarță. Udarea se face doar prin pulverizare în primele zile după transplantare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s